Naleśniki
nie są trudnym daniem i myślę, że każdy nawet początkujący
kucharz poradzi sobie z nimi.
Co
potrzebujemy?
1
szklanka mleka
1
szklanka wody
1
szklanka mąki
1
jajko
1
łyżeczka cukru waniliowego
1
szczypta soli
Wykonanie:
Mieszamy
dokładnie wszystkie składniki na ciasto. Możemy do tego celu użyć
zarówno miksera jak i trzepaczki. Miksujemy do czasu aż znikną
wszystkie gródki.
Jeśli wymieszaliśmy już wszystkie składniki
sprawdzamy konsystencje ciasta. Nie powinna być zbyt płynna ani za
gęsta. Jeśli udało nam się dotrzeć aż tutaj. Wlewamy kolejno
ciasto na rozgrzaną patelnie. Smażymy bez tłuszczowo ewentualnie z
dodatkiem odrobiny oleju, by naleśniki nie były za tłuste.
Naleśnika obracamy co jakiś czas by usmażył się równomiernie z
obu stron.
Pamiętajcie:
Najtrudniej jest zacząć. Wiele osób swoje pierwsze naleśniki
spala. Mam nadzieje że wam się uda za pierwszym razem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj!