Ciasto
na naleśniki:
1
szklanka mleka
1
szklanka wody
1
szklanka mąki
1
jajko
1
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta
soli
Nadzienie
do naleśników z serem:
Twaróg
- 300g
Jajko
- jedno
Cukier
waniliowy - jedna łyżeczka
Cukier
- 3 łyżki
Śmietana
- jedna łyżka
Wykonanie:
Naleśniki
z serem nie są trudnym daniem i myślę, że każdy nawet
początkujący kucharz poradzi sobie z nimi.
Zaczynamy
od wymieszania wszystkich składników na ciasto. Możemy użyć do
tego celu trzepaczki lub miksera. Mieszamy do czasu aż znikną
gródki. Podczas mieszania składników zwróćcie uwagę na gęstość
ciasta. Nie może być ani zbyt gęste ani zbyt płynne. Gotowy
roztwór wlewamy na patelnie. Smażymy bez dodatku tłuszczu co
najwyżej na odrobinie oleju. Ciepło pod patelnią powinno być
umiarkowane. Smażymy z dwóch stron, uważając by nie przypalić
naleśników.
Farsz przyrządzamy łącząc żółtko z 3 łyżkami cukru i jedną
łyżeczką cukru waniliowego. Całość energicznie ubijamy. Kolejno
dokładamy 300g twarogu starannie mieszając. Jeśli konsystencja
naszego farszu jest zbyt gęsta dodajemy łyżkę śmietany.
Farsz
układamy na naleśnikach i składamy je w kostkę lub zwijamy i
podajemy. Do naleśników można dodać na wierzch jeszcze bitą śmietanę i owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj!