Zachęcam was dziś do prostego przepisu na ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe nie dość że jest na prawdę zdrowe, to również świetnie smakuje i nadaje się dla osób które się odchudzają. Jeśli nie boimy się kilku kalorii więcej można do ciasta dodać jeszcze polewę.
Co potrzebujemy:
2 szklanki startej marchewki - 4 marchewki
1 szklanka pokrojonych orzechów
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wpierw nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni i czekamy aż się nagrzeje podczas gdy my
ucieramy marchewkę na drobnych oczkach. Kolejno kroimy na drobne kawałeczki orzechy włoskie.
Teraz możemy zabrać się za ciasto. Ubijamy jajka i mieszamy je z cukrem, kolejno dolewamy olej. Staranie mieszamy by wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Dalej ubijając dodajemy mąkę wraz z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno już powoli nabierać gęstości. Nadszedł czas na wsypanie marchewki i orzechów. Mieszamy dokładnie i ciasto mamy już gotowe.
Ciasto wlewamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 45-1h.
Dla nie bojących się dodatkowych kalorii
Polewa do ciasta marchewkowego
Składniki
• 100 g masła lub margaryny
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 3-4 łyżki kakao
• 3-4 łyżki mleka
Rozpuszczamy masło w rondelku i mieszając dodajemy cukier puder wraz z mlekiem. Po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy kakao. To wszystko. Czekoladowa polewa jest już gotowa. Teraz wystarczy polać nią ciasto i poczekać aż przestygnie,
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj!