wtorek, 21 kwietnia 2015

Przepis na sos pieczarkowy

Dziś prosty przepis na sos pieczarkowy. Sos pieczarkowy nadaje się do wielu mięsnych jak i bezmięsnych potraw. Ja najchętniej dodaje go do placków ziemniaczanych.

Co potrzebujemy?

- 50 dag pieczarek
- 3 łyżki śmietany
- 1 cebula
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 1 kostka rosołowa
- Przyprawy - sól, pieprz, lubczyk, bazylia

Sposób przygotowania:

By wykonać dobry sos pieczarkowy nie trzeba bardzo wiele. Jest to jeden z prostszych i smaczniejszych sosów.
Zaczynamy od obierania i krojenia Pieczarków.
Kolejno podsmażamy pieczarki na patelni z oliwą. Dodajemy posiekaną cebule i chwile dusimy. Dodajemy szklankę wody i kostkę rosołową i zagotowujemy.
Teraz w osobnym naczyniu mieszamy 3 łyżki śmietany wraz z 2 łyżkami mąki i szklanką wody. Całość dolewamy do pieczarek i energicznie mieszamy aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodajemy przyprawy według gusty (sól, pieprz, lubczyk, bazylia). Całość zagotowujemy. To już wszystko. Gotowy sos pieczarkowy świetnie smakuje z potrawami mięsnymi lub plackami ziemniaczanymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj!